22 березня 2010 р.

Appleton Estate V/X Jamaica Rum

Ямайський ром

Виробник: J.Wray&Nephew, Ямайка
Склад: витримані, купажовані тростникові спирти
Ціна: 17 євро за 0,7 л.
Оцінка: 15,5/20

Була в мене ще з 90-х років з якогось кіна вбита в голову фраза що справжній ром то тільки Ямайка. Пив я різний ром, кубинський, домініканський, багамський, американський чи навіть іспанський. Як траплялась нагода побачити в магазині ямайський ром за реальні гроші завжди його брав. Але вперше трапилось щось цікаве та смачне.
Я гадаю що дяка тут в першу чергу не якимось спецефічним умовам ямайки, яка до холери різниця між цукровою тростиною на Кубі, Домінікані чи Ямайці? Скоріше справа у тому, що Ямайка то британська територія. А те що пили британці... Херес, Портвейн, Віскі так чи інакше ставало загальноприйнятним стандартом споживання у світі.
При бажанні можна почитати на сайті про історію компанії, але вона не така цікава, а от певна "зацикленість" на збереженні традицій виробництва може лише потішити шанувальника якістного алкоголю. Так наприклад перегінка спиртів робиться виключно у малих мідних апаратах. Всі роми змішуються вручну. Компанія пишається своїми "експертами зі змішування" які працюють у цій сфері вже під 30 років. Доречі цей ром самий молодший в лінійці компанії. Ще вони мають ром Гранд Резерва, та роми12 чи 21 річної витримки.
Приємний жовтоянтарний колір, але якщо казати про ром, то колір не є таким визначальним фактором як у вині. Бо майже всі роми містять карамельний барвник що б зробити його вигляд комерційно привабливим. Букет м'який з тонами дубу, мигдалю та абрикосу. Дуже непогано. Смак солодкий, нема різкості, нотки меду. Дуже легко та м'яко п'ється. Скажу відверто такий ром чудово піде як нерозбавленим у якості діжестіва чи вечірнього дринку під сигару. На свої гроші просто чудово.


Немає коментарів:

Дописати коментар