22 квітня 2009 р.

Cachaca 51

Самогонка з соку цукрової тростини
Виробник: Muller, Бразилія
Ціна:  15 євро
Оцінка: 4 з10
Ця пляшка потрапила до нас у якості презенту "аж з самої Бразилії". Ця пляшка була урочисто відкоркована на ці різдвяні свята. Ну шо вам сказать... Б-р-р-р... 
Солодкувата, трохи бридкувата рідина, на смак як пересоложена бурякова самогонка. Я сам кілька разів підступався до цієї Кашаси, саме так вона називається, якщо хтось не сильний у португальській мові. Її скуштували всі гості що зібрались на свята. Нікому не сподобалась. Так спільними зусиллями вдалося розполовинити пляшку. І от я як хоробрий дослідник рішив спитати у Гугля як це чудо пити. Взяв пляшку з кухні і пішов до нотбука, а діло було на дачі в Севастополі. І до нотбука було цілих півтора поверхи. Я її не доніс. Розбив, холера, по кухні розлився приторний аромат цукроварні. Мити підлогу було важко. Таке липке. Так скінчився польовий дослід.
Але я не забув про цю пляшку, до того ж все частіше бачу Cachaca на поличках магазинів. Отже що я дізнався:
Як це роблять. Кашаса це продукт дистиляції перебродившого соку цукрової тростини. Все. Крапка. Більше ніяких збочень у вигляді витримки, настоюванні, фільтрації. Простий як бразильський серіал самограй.Формально вважається різновидом рому. Але вибачайте от тут я не погоджусь. Ром це мій другий за улюбленостью продукту дистиляції після віскі. По-перше ром роблять з тросникової меляси, по-друге, і на мою думку по-головне, пристойний ром витримують принамні 3 роки у дубових діжках! А тут...
Історія. Ну тут можна було і не читати а дофантазувати. Все ясно і зрозуміло. Маємо Бразилію, маємо величезні плантації цукрової тростини, з тростини вичавлюють сік, потім з соку випарюють цукор. Якщо сік залишити, він як багатий цукром продукт ясна річ забродить і працелюбні дріжджові бактерії перероблять цукор, вірніше частину цукру у спирт Маємо бражку. Оцю бражку з задоволенням вживали чорношкірі раби на плантаціях, в той час як білі португальці переважно налягали на Порто чи Мадеру. Поки якась розумна голова ще у 17 ст. додумалася перегнати цю бражку у перегінному кубі. Ясна річ якість продукту значно покращилась. Так і почалася ера Кашаси. Її забороняли, обкладали податками, але вона була, і навіть функціонувала як "універсальна валюта". Знайоме? Отож! Такий продукт вже залюбки пили не тільки негри але й білі, чим підривали імпорт вин з метрополії.
Як це треба пити. Кажуть що це можна пити в чистому вигляді, я пробував, ужос! Тому почав шукати варіанти, бо куплять я таке не буду а що як хтось знов презентує? Отже головний та напевно єдиниий можливий спосіб споживати Кашасу це коктейль Кайпірінья. Беремо лайм, ріжемо дрібненько, кидаємо до "олд фешен", сиплемо 2-3 ложечки тростникового цукру, все це добряче товчемо, доливаємо 50 мл. Кашаси, доверху досипаємо товченим льодом. Сьорбаємо!
Я не пив цей коктейль, але враховуючи досвіт вживання Кашаси можу уявити що цей продукт має врятувати жахливий смак цієї бразильянської самогонки.

2 коментарі:

  1. а от ще що про неї пишуть:
    Дистиляція буває одна і проходить за звичайною схемою: у дистиляті розділяють голову, серце й хвіст. Від голови й хвосту, що містять або досить летучі, або досить важкі фракції, відмовляються, але не завжди. Іноді напій навіть класифікують за перегінним принципом: кашаса голови, кашаса хвосту та кашаса серця. Проте, перші два варіанти не є справж-ньою кашасою, оскільки вони не мають передбачених законодавством характеристик і відповідно коштують значно дешевше. Після дистиляції вміст алкоголю в кашасі може коливатися від 38 до 54 відсотків. Іноді її витримують в дерев'яних бочках. За законом ви-триманою вважається кашаса яка не менше як на половину складається з напою який ви-тримувався в бочці не менше року. Триває витримка здебільшого від півроку до трьох.
    В Бразилії завжди розрізняють кашасу з фазенди та фабричну кашасу. Експортують другу, але більше цінуєтсья перша. Кашаса з фазенди робиться за старим традиційним способом, тому її партії невеликі та рідко потрапляють за межі Бразилії.

    ВідповістиВидалити
  2. шоб вони не брехали а то все одно самогонка. а хвіст то не хвіст, то сивушна срака ;)
    за гроші пити таке не буду!

    ВідповістиВидалити