15 лютого 2010 р.

Мадера 2003 Коктебель

Вино міцне марочне біле

Сорт: Серсіаль, Альбільйон кримський, Шабаш
Ціна: 30 грн (3 євро) у фірмовому магазині
Оцінка: 16,5/20
Алк: 19%
Цукор: 4%

Як я вже писав, Коктебель славний своїм величезним мадеровим майданчиком, який є найбільшим у Європі. Тож саме на мадеру, в першу чергу слід звернути увагу під час винного шопінгу. Цього разу вибір був не великий. Лише марочна мадера 2003 року. От про неї і поведемо мову. А оскільки це перша мадера у моєму блозі то почнемо з теоритичної частини. 
Ну почнемо з вже традиційної промови, яку я вже виголошував в тому що стосується хересів, портвейнів, шампанських та коньяків. Це все назви "визначені за походженням" Тобто вино портвейн тільки з Порто, вино мадера тільки з одноіменного острова. Але так склалося що мадери, хереси, портвейни стали невідємною частиною кримського виноробства, а нехтування вимогами захисту за походженням призвели до того, що ніхто не заморочився провести ребрендинг. Як наприклад вірмени своє чудове хересоподібне вино, колишній Херес Аштарак називають просто - Воскеат Аштарак. І не переплутаєш. Тому для зручності та справедливості, продукці. кримських виноробів ми назовемо "Мадера Кримська" а детальну оповідь про історію справжньої Мадери прибережемо на час коли в мене руки доберуться до відповідних поличок магазину. 
Але пару слів про технологію скажу. Справжня мадера робиться з сортів винограду сортів Мальвазія, Серсіаль, Вердельо, Відон, Боаль, Мускат Білий і т.д. За технологією виноматеріалу дають повні перебродити. І лише потім закріплюють його спиртом. На відміну від портвейну де спирт додають у вино де перебродила лише половина цукру, у мадері дріжжі майже повністю поїдають цукор, тому вино має невисоку цукристість, але високу алкогольність. А далі починається саме веселе - виноматеріал переливають до невеликих дубових діжок які 2-4 роки витримуються простонеба під сонцем. 
У нашому випадку кримська мадера має один "класичний" сорт Серсіаль - стародавній північно-африканський сорт винограду, зараз поширений лише у Іспанії та Португалії. Решта наша творчість. Шабаш - кримський аборигенний сорт винограду, назва характерна, бо цей пізній сорт збирають останнім. А "шабаш" то тюркською означає те саме - кінець. Альбільйон кримський - завезений з перінеїв сорт винограду який вже став своїм в криму.

Тепер про технологію. Мадера робиться двом шляхами - або описаним вище класичним шляхом, або дешевим прискореним. Прискориний шлях це коли вино тримають у діжках у підвалі де штучно підтримується температура +70С. Ясна річ що вибираючи вино слід віддати перевагу першому методу. Тож запам'ятайте - у Криму є лише три мадерних майданчика - у Коктебелі, Магарачі та у Масандрі. 
Ну тепер власне саме вино.
Колір сяючий, бурштиновий. Аромат копчених слив, яблук, груш. Глибокий, приємний. Смак сильний. Ваніль, шоколад, сухофрукти. Гіркуваті горішки. Довгий післясмак. Чудове вино. Можна завжди мати пляшку в барі. Знайдеться застосування.

Смачного.
Більше про вина з Коктебелю за відповідним тегом.
Далі буде!

2 коментарі:

  1. клас.з чим п"ють,що запивають і з чим мішають.дякую

    ВідповістиВидалити
  2. п'ють як аперетив або між стравами. з рюмочек на ніжках. можна вживати під холодні закуски м'ясо, сири (тіпа посидіти-поговорити) або під десерт. температура подачі 18С. є декілька коктелів з мадерою але імхо це збочення та марнування продукту. а згадав, ще ця холера присутня у багатьох рецептах м'ясних страв. є навіть соус для мяса мадера.

    ВідповістиВидалити