27 лютого 2009 р.

GIN


Отже почнемо спочатку. Що таке джин? В основі своїй це міцний алкогольний напій з пшеничного спирту та настойки ягід ялівцю (російською можжевельник, латиною Juniperus). В багатьох європейських культурах зустрічаються міцні напої на основі ялівцю. А у Голландії яловична горілка Jenever є національним міцним напоєм. Власне через Голландію цей напій і потрапив на свою другу батьківщину - Англію. Як усі спиртові напої перший час ця продукція - перегін пшеничного спирту з ягодами ялівцю, позиціонувалась як ліки. І досі ходять легенди про те що напій захищає від чуми, лікує нирки. Але на мою скептичну думку секрет був у іншому - якість перегону в 16-17 ст. була дуже низькою, горілка тнула сивухою, тому стільки сил та часу приділялося способам забити сивушні "аромати" і одним з найвдаліших способів стало використання ягід ялівцю. Англійці перейняли культуру вживання джину від голландців, але справжнім днем народження англійського джину став 1688 рік та "Славетна революція". Але справа не у тому що оранські завели моду на джин. Уряд Англії використав джин як альтернативу французькому алкоголю на який було введено ембарго. Британія була одним з основних споживачів французького вина та бренді. Саме місцевий джин мав стати імпортозаміщуючим товаром вітчизняного виробництва. До того ж, для виробництва джину використовувалося низькоякісне зерно яке було непридатне для броварництва. Джин не обкладався акцизом і дуже швидко став народним напоєм. Я гадаю що смак цього напою не був занадто вишуканим. Фактично джин перетворився в соціальний регулятор. Завдяки дешевому джину міська біднота жила п'яно та недовго...
Переворотом у виробництві напою стала промислова революція. У 1832 році була винайдена перегінна колона що дозволило випускати набагато якісніший джин. Фактично саме тоді народився знаменитий London Dry Gin який ми досі вживаємо. Ще більше популярності джину додала британська колоніальна імперія. Поширені ліки від малярії та лихоманки - хінін мали жахливо гіркий смак, так от, хінін стали вживати разом з джином - і корисно і приємно. Певно саме звідти пішов самий відомий коктейль на основі джину - джин тонік, подивіться склад сучасного напою "Тонік" що можна придбати у будь-якому супермаркеті - вода, бульбашки і хінін...
Як роблять джин зараз? По-перше зерновий спирт, у London Dry Gin виключно пшеничний, розбавляється чистою джерельною водою до 45 об. у спирт додаються ягоди ялівцю та інші додатки, зазвичай від 5 до 10 інгредієнтів, серед яких цедра лимону та померанцю, аніс, кориця, коріандр то. що, точний рецепт є комерційною таємницею. Після повторної перегонки отриманий спирт знов розбавляють до потрібної міцності - зазвичай 37,5 - 50 об. і у пляшки!
Джин давно став легендарним напоєм та входить до 10 світових напоїв які мають бути у будь-якому барі, магазині, ресторані. Своєрідний смак дозволив створити безліч коктейлів на його основі. Але про це буде у наступних публікаціях.

Немає коментарів:

Дописати коментар