31 березня 2009 р.

Castilo d Clavijo Rioja Crianza 2004

Сухе червоне вино категорії DOC
Виробник: Іспанія, регіон Ріоха, Criadores de Rioja s.a.
Сорт: Темпранільо (90%) + 10% Гарнача
Ціна 7 євро
Оцінка: 8 з 10
Дуже поважаю іспанське вино з регіону Ріоха, майже 100% протестованих сортів мене задовольнили. Це вино має іспанську категорію DOC аналог французької AOC. На зворотньому боці пляшки заклеєно лейбл з номером пляшки та підтвердженням походження та сортової характеристики вина.
Звичайно мені стало цікаво а що таке Crianza? Іспанські вина мають чотири стандарти витримки "Joven", "crianza","reserva" та "gran reserva". Перший це не витримане молоде вино, Crianza це гарантований рік у діжках з французького чи американського дубу. А сам виробник гарантує що його Crianza втримується 12-18 місяців у діжках. Про резерв та гранд резерв гадаю зрозуміло з назви.
Тепер про виробника. Criadores de Rioja - її виноградники знаходяться у схилах гори Клавіхо, на якій зрозуміло стоїть давній замок, тож походження торгової марки Castilo d Clavijo та логотипу цілком зрозумілі.
У купаж добулькали 10% вина отриманого з  винограду сорту Гранача. Я про такий сорт не чув. То виявляється давній іспанський сорт винограду що культивується з 14 ст. На сьогодні у Іспанії 170 тис гектарів гарначі, у сусідній Франції - 80 тис. Також росте в Італії, у Греції, Каліфорнії та Австралії. Цікавим є те, що чисто сортового вина з гарначі не роблять, в основному він використовується як додаток до інших вин. Гарнача додає глибину смаку, фруктового аромату, та що не менш важливо - алкоголю! Ще гарнача служить додатком до білих вин і перетворює їх на... рожеві вина. І остання важлива грань гарначі - вона дуже часто використовується при продукуванні fortifying wine - міцних вин.
Зовсім забув про вино, власне з чого почав пост, вино сподобалось! Дуже гарне, глибоке, терпке, гарного кольору. Рекомендую!

Немає коментарів:

Дописати коментар