24 квітня 2009 р.

Conde de Farnals, blanco seco

Біле сухе вино, категорія DO
Виробник: La Baronia de Turis, Валенсія, Іспанія
Ціна: 6 євро
Оцінка: 7 з 10

Це вино від вже високо оціненого мною іспанського виробника чиє Темпранільо було випито у кількості вже кількох пляшок. Саме тому тепер коли вибираю вино звертаю увагу на цю марку.
Я прийшов у супермаркет обрати якесь біле вино. Вибір був на рідкість великий. Але більшість то були добре зані мною Шардоне чи Совіньон Блан. А це - Мальвазія, чарівне слово. Але в мене воно асоціювалось з чимось солодким та тягнучим. І насправді, Мальвазія основне джерело легендарної іспанської Мадери.
Але вино виявилося зовсім іншим, легке, прозоре, освіжаюче. Позбавлене притаманним багатьом білим винам кислотності. Нагадувало гарний виноградний сік. Випив з великим задоволенням. Я сказав легке... але можливо я не вірно висловився, легко воно пилося, але післялсмак залишався довгим та приємним. Таке вино можна пити влітку з льодом як лонг-дринк, чи подавати під будь-які страви. 
Історія цього винограду доволі давня та цікава. Мальвазія це старий традиційний сорт винограду з Греції, був поширений на цілих Балканах. Через Венецію потрапив на захід. Певно завдяки венеціанським торговцям поширився цілим Середземномор'ям і знайшов свою другу батьківщину на Прінеях де став складовою багатьох легендарних вин. Мальвазія у 16-18 ст була дуже поширеним експортним продуктом який розвозили по цілому світі, аж у Московщині це слово стало синонімом солодких вин. Потім інтерес до солодких вин впав і про Мальвазію забули. Але зараз робляться зусилля для відновлення цього сорту на Балканах, а іспанці певно додумалися виробляти з Мальвазії непогане, дуже не погане сухе сортове столове вино.
Як побачите Мальвазію, обов'язково скуштуйте!

Немає коментарів:

Дописати коментар