14 квітня 2009 р.

Galliano - героїчний лікер

Взагалі то автор цього блогу за освітою історик. 5 років молодості з 1990 по 1995 я провів на історичному факультеті столичного університету, і хоч жодного дня за фахом я не працював, все ж люблю історію. Отож деякі алкогольні пости будуть мати певне історичне підґрунтя. 
Ось наприклад всесвітньо відомий італійський лікер Гальяно, продукується більше 100 років, є складником багатьох коктейлів. Ну як тут без історії.
Була на прикінці 19 ст. така війна Італійсько-Абісинська 1895-1896 років, у совку ця війна традиційно вважається загарбницькою і симпатії істориків завжди на боці ефіопів. Та власне Російська імперія теж підтримала Ефіопію у тій війні, постачала зброю, військових радників, медичний персонал, добровольців. От тіки у кожній війні є дві правди. У 1896 році відомий італійський виробник алкоголю - Артуро Ваккарі (Arturo Vaccari) розробив лікер який назвав на честь італійського офіцера, героя війни майора Джузеппе Галліано. Цей пан командував загоном з 1300 солдат 44 дні утримував форт Enda Jesus (зараз територія Еритреї) який обложила ефіопська армія у декілька десятків тисяч. Ефіопи так і не змогли взяти форт, в наслідок переговорів Галліано погодився залишити форт за умов що його війська вільно вийдуть зі зброєю. Дуже поважні умови здачі фортеці. Загін Галліано приєднався до основної італійської армії. 1 березня 1896 року відбулася не счастлива для італійців битва при Адуа у якій їх військо зазнало нищівної поразки. Джузеппе Галліано загинув у бою.
Що ж за лікер створено на честь героїчного майора? Лікер має 30-градусів, у його виробництві використовується 30 трав та спецій, процедура виробництва дуже складна і включає 7 мацерацій (вимочувань продукту у спирті) та 6 дистиляцій. Як не дивно лiкер не дуже дорогий, близько 20 євро за пляшку 0,7. У чистому вигляді його не вживають (переважно). Є чудовим інгредієнтом для коктейлів. Ось один з них: Harvey Wallbanger - названий на честь видатного американського серфінгіста включає 40 мл. горілки, 20 мл. Галіано та апельсиновий сік. Рецепт дуже простий, як доберуся до дьюті-фрі обов'язково придбаю цей лікер.

Немає коментарів:

Дописати коментар