22 червня 2009 р.

Tio Mateo Fino Jerez Seco Y Suave Marques del Real Tesoro

Херес напівсухий
Виробник: Jose Estevez , Херес, Іспанія
Ціна: 10 євро
Оцінка: 7 з 10

Ще один "презент" з Іспанії. На відміну від героя попереднього посту про Херес - цей херес напівсухий. Треба сказати що особливої різниці я не відчув. Буду поступово просуватися по шкалі сухості. Наступним стане напів-солодкий!
Колір солом'яний, приємний. Аромат свіжий, абрикос та квіти. Смак приємний, трохи пряний з ароматом свіжих фруктів. Післясмак середній, хересний. Є бажання робити великі паузи між ковтками. Не такий вишуканий як минулий херес, але дуже, дуже пристойний!
Власник бренду стара виноробна компанія Jose Estevez що існує з 19 ст. А от хересний бренд Tio Mateo Fino вони придбали лише у 1993 році. Прогуглив цю марку і зрозумів що на відміну від Tino Pepe ця марка хересу не заслужила жодної нагороди, а відгуки дегустаторів мала не дуже схвальні. За наявності альтернативи я придбаю іншу марку.
До речі нарив досить цікавий сайт про Херес, трохи придуркувато зроблений але досить інформативний.
На іспанському вікі знайшов прикольну фотку яка показує як саме вино херес достигає своєї довершеності. Чудово видно як вино знаходиться в неповній діжці та як його покриває пліснява. Апетитно!
Треба буде написати пост про технологію хересу. Але поки у двох словах. Хочаб про найбільш поширений вид хересу -  Fino. Саме хереси цього виду вже двічі завітали до мого блогу. Отже вино з винограду сорту Піломіньо вирощеного на крейдових породах в околицях Хересу, піддають попередньому витримуванню у діжках з додаванням хересних дріжджів, потім відібрані найкращі зразки кріплять виноградним бренді до міцності 15%, це припиняє бродіння але не вбиває дріжові культури. Далі вино достигає "під флером" себто у дубових діжках з повітрям, прикрите шаром дріжджової плісняви.
Окрема пісня - шері бренді, тобто виноградний бренді витриманий в діжках з-під хересу. Якось пробував - божествено! Тепер я точно знаю що я замовлю своїм іспанцям наступного разу!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар