7 серпня 2009 р.

Чорний Доктор Сонячної Долини 2003

Елітне десертне червоне вино
Виробник: ВАТ Сонячна Долина, Судак, Крим, Україна
Сорт: Екім-Кара, Кефесiя, Джеват-Кара
Ціна: 15 євро
Оцінка: 8 з 10
Давно чув про це вино. Воно з категорії легендарних. Тобто всі про нього чули але мало хто пив. Тобто пили всі хто відвідував Крим, але навряд те що продають базарні негоціанти з каністр було тим самим Чорним Доктором. А ще легенди про вирубані Горбачевим виноградники, про унікальні цілющі властивості. Навіть масандрівській мускат різнокольорових каменів не дотягує по легендарності до Чорного Дохтора. 
Насправді все простіше, Екім-Кара (з тюркської "чорний цілитель"), тубільний кримський сорт народної селекції з якого давно робили вино. У 30-х роках почалось його планове дослідження спеціалістами з інституту Магарач. Основний, базовий район виростання Козська Долина біля Судака. Славу вину прийшла завдяки Масандрі, але виноматеріали в Масандру поступали саме з району Судаку де зараз і знаходяться виноградники Сонячної Долини. Тобто, якщо вірити корпоративному сайту, справжній Чорний Доктор тільки у них :)
Я не належу до шанувальників десертних вин. Не вистачає здоров'я, але інколи, як діжестів чи під десерт, з маленьких келишків цілком можна коштувати. Та й ще легенда!!! Штовхнуло на експеримент кілька факторів. По-перше, я тут хвалив Каберне Меганом виробництва ВАТ Сонячна Долина, і надибав на їх сайті інформацію про це вино. По-друге ціна, 170 грн, натякала на можливість що вино не таке погане. По-трете, це єдине відоме мені комерційне вино що продукується з тубільних кримських сортів винограду. Ну і нарешті я за нього не платив, то був презент від старого товариша, хоча вибирали разом.
Тепер про вино. Колір у нього густий, темно вишневий. Та і саме вино густе. Аромат шоколаду та мигдалю. Смак сильний, повний. Несподівано терпкий. Тони шовковиці, шоколаду, чорносливу. Післясмак довгий, приємний. Дуже непогано.
Мій висновок - таке вино буде добрим сувеніром-подарунком "з Криму", також можна тримати таку пляшку для гостей "під десерт".

7 коментарів:

  1. добрий вечір.то плантації з чорним доктором ніхто не рубав?

    ВідповістиВидалити
  2. Уже вернувшись после нашей совместной дегустации в Киев, приобрел то же вино с тем же дивным вкусом в моем супермаркете... И на 20 гривен дешевле... Вот так нас, курортников, дурят в Крыму

    ВідповістиВидалити
  3. 2 dr.taras
    виноградники звичайно рубали (правда поки статистики не знайшов) але 20 років минувших з часів "компанії" цілком достатньо для відновлення площ. до того ж виноградники мають періодично оновлюватись, так що ніяких катастроф. просто працювати треба)))

    ВідповістиВидалити
  4. 2 plakh
    ну 150 грн все равно не дешево) и сравнил киевский супермаркет и курортній "генделык" там норма прибыли другая

    ВідповістиВидалити
  5. Вчера обнаружил в супермаркете подарочный вариант разлива: коробка, треуголная бутылка 0,7, цена 208 гривен...

    ВідповістиВидалити
  6. поищи еще, может найдешь за 248 с автографом директора завода)

    ВідповістиВидалити
  7. Предлагаю тебе за 298 с моим автографом ))))

    ВідповістиВидалити