13 жовтня 2009 р.

Asti Spumante DOCG


Біле ігристе вино контрольоване за походженням та гарантованої якості

Виробник: Асті, Пьємонт, Італія
Сорт: Мускат Білий Олександрійський
Ціна: 15-20 євро за пляшку 
Оцінка: 6/10

Я не великий шанувальник ігристих вин, але інколи під відповідний настрій та правильний акомпанемент...  Перевагу віддаю звичайно брютам. Але у нас історично повелося що споживач віддає перевагу солодкому "шампанському". Тож народу італійські солодкі шипучки припали до смаку. Загальна назва для італійських ігристих вин - Spumante. Але серед цих доволі ординарних напоїв виділяється Asti - ігристе вино з північної області Пьємонт. Це вино захищене стандартом DOCG - найвищим італійським стандартом контролю за якість та походженням. Виробляється Asti лише з білого винограду сорту "мускат олександрійський" що збирається у дуже обмеженій області Асті та Олександрія. Я гадаю цей виноград добре відомий читачу. Легендарний для нашого споживача сорт що залюбки споживається і у вигляді ягід чи випивається мільйонами пляшок мускатного вина. Як і всі мускати вина Асті відрізняються свіжим фруктовим смаком. Природна солодкість робить їх непоганим додатком до десертів чи фруктів. Гарантована стандартом якість та відносно не велика ціна - десь близько 15-20 євро дає нам цілком пристойний продукт "для дам" які полюбляють солодкі шипучі вина.
Виробників цього вина дуже багато. На жаль на наш ринок потрапляє переважно продукція під брендами великих алкогольних концернів - Mondoro, Cinzano, Martini і т.д. А виробляють це вино також десятки невеликих винарень. Ось їх було б цікаво скуштувати. Визначити справжнє Асті дуже просто, окрім відповідного напису, ви побачите на кожній пляшці легко вирізнимо лого - вершник з червоним прапором і білим хрестом.
На написання цього матеріалу мене підштовхнуло відверте шахрайство одного з виробників - Кампарі Інтернешенал з його брендом Мондоро. Про це читайте у попередньому пості.


Немає коментарів:

Дописати коментар