7 листопада 2009 р.

Смачна Словаччина


Нещодавно повернувся зі Словаччини був тиждень на конференції. Жив у Бойніце, побував у Братіславі, Банській Штявниці, Тренчині. Мав достатньо часу  познайомиться з кулінарією. Вражені цінами харчувалися виключно у ресторанах. Середній рахунок на особу рідко перевищував 10€. Тепер короткий огляд кухні - що найбільше запам'яталося.
Почнемо з супів. Але краще на цій фразі і закінчити. Місцеві супи - полевкі, мені геть не сподобались. Традиційні для Європи супи-пюре, але дуже рідкі. Овочева водичка інколи там плаває ціла квасоля чи капуста. Але чисто методологічно може це і правильно завантажити до шлунку трохи рідини перед обідом.
Основні страви. 

1. Нам пощастило поїхати до Словаччини саме у жовтні. Чому? Бо саме у жовтні іде забій домашнього птаха - гусей та качок. Майже у всіх ресторанах окреме спеціальне меню на птаха. І ціни теж спеціальні. Наприклад груба купа гусячої печінки смаженної з цибулею та яблуками загорнута у смачний млинець - 3€, тушкована качача грудка - 6,5€, 1/4 гуся - 12€, а ви спробуйте з'їсти 1/4 гуся... Гарнірами до птаха є дуже смачна тушкована червона капуста та різноманітні кнедлики.
2. Ще одна традиційна страва - різноманітні тушковані шматочки м'яса з овочами що подаються з товстими смачними картопляниками. Сервірують їх як гамбургери перекладаючи деруни шарами м'яса.
3. Ну і страва винахід якої словаки приписують собі - спеціальний сир з шинкою смажений у сухарях. Нічого особливого, але дешево та поживно.
До всього цього можна замовити дуже різноманітний асортимент місцевого алкоголю.

У якості аперетиву ідеальним будуть місцеві шнапси (фруктові бренді, плодово-ягідні самогонки) сливовиця, грушковиця, черешньовиця і т.д. 1-2 рюмочки перед обідом стимулюють апетит. Ідуть до шлунку як діти до школи. Під страви добре піде місцеве біле вино. Взагалі виноробство у Словаччині дуже розвинене. На півдні продукують багато чудового вина. Не раджу вам замовляти червоне, а от біле майже всюди на рівні. Традиційні сорти центральноєвропейського винограду - Трамінер, Мюллер-Тюргау, Волохський Рислінг. П'ються легко, чудово грають з місцевою кухнею. А ціни... Літрова пляшка Мюллеру у ресторані - 5€. Один дрінк - 200 мл вина - 50-70 центів. І вино зауважу чудове.
У якості діжестива порекомендую місцевий "коньяк" - "Татранський Бренді" та різноманітні гіркі лікери та настоянки, з яких самий відомий "Татранський Чай" - настоянка на купі трав та ягід.

Немає коментарів:

Дописати коментар