9 грудня 2009 р.

Тріска запечена з пореєм

Хочу вам запропонувати рецепт дуже простої але смачної та корисної страви. Отже філе тріски запечене під цибулею порей.
Взагалі тріска то досить цікава риба. Культурно-історична цікава. Адже подивіться на ареал її розповсюдження:


Основні райони видобутку тріски щільно прилягають до центрів північно-європейської цивілізації. Скандинавії, Північної Європи, Британії. Важко переоцінити значення цієї риби у раціоні європейців. А тріска це не тільки поживне м'ясо, а ще печінка, надзвичайно корисна, що містить унікальні корисні речовини. Тож не дивно що тріска стала одним з основних джерел білків для європейців пізнього середньовіччя та нової доби. Я вже не кажу про англійську фіш-енд-чіпс. Так само робиться з тріски. Значення тріски не зменшилось і зараз. Історики нараховують аж чотири (!!!) "тріскові війни" між Ісландією та Британією. До речі поділюся посиланням на цікаву статтю про різноманітні "рибні війни".

Але щось я захопився історією тріски. Перейдемо до приготування. Днями мені трапилась у магазині симпатична охолоджена тушка тріски. Давно не їв цю рибу та купив.
Філе (десь 1,5 кг) замаринував у солі, перцю та лимонному соку. На пару годин.
Змастив тацю для випікання олією та виклав туди філе. Потім покрошив одну цибулю-порей, змішав її з олією та рясно покрив рибу. Це чудово захищає рибу що б вона не припікалася у пічці.
Розігрів піч на 220 градусів. І готував рибу близько години.
Ось що отримав у результаті. Проста, але елегантна страва. Якраз для недільного обіду. Що цікаво, так те що тріска як риба не жирна за своїми смаковими властивостями не вимагає виключно білого вина як для класичних рибних трав. Ця риба пішла під молодий чилійський кармененр з великим задоволенням.

Таця перед запіканням



















Готова риба


Немає коментарів:

Дописати коментар