14 грудня 2009 р.

Wasabi


Спочатку трохи культурології. А вірніше моїх фантазій на цю тему.
Спостерігаючи за взаємопроникненням культур я із здивуванням помітив що з усіх чужих культур, східних, південних європейці чомусь найлегше сприймають саме японську. І це не перебільшення, можете самі поекспериментувати, візьміть та створіть список культурних явищ які за останні 100 років перейняла західна культура від Японії. Я майже гарантую, що за довжиною цей список виявиться довшим за будь яку іншу культуру, навіть китайську чи індійську, чи навіть арабо-ісламську з якою захід співіснує вже майже 1000 років. І японські культурні явища приймаються нами легко та органічно. Кіно, мистецтво, архітектура, кулінарія, поезія, деталі побуту, дизайн, інтер'єри.

У мене є просте пояснення цьому явищу. Історичне пояснення. Японія чи не єдина східна країна де існував... класичний феодалізм майже європейського зразку. А я дотримуюсь точки зору що сучасна європейська цивілізація завдячує в першу чергу феодалізму та середньовіччю. Саме там все закрутилося і звідти пішло. І якщо закрити очі на деякі "місцеві особливості" можна помітити майже тотожну ідентичність японського та європейського середньовіччя.


Так до чого це я? До того що я люблю суші))) Не так що б кожен день, але раз на місяць, чи на два відвідини японського ресторану майже обов'язкові. Суші, сашимі, темпура... Саме дивне що мої діти також просто тащаться від японської кухні. У нашій сім'ї люблять кулінарію. Але у задоволені відвідати японський ресторан ми собі ніколи не відмовляли.
На столі завжди дві приправи - соєвий соус та васабі. З соєвим соусом все ясно - геть не дорогий та простий у виробництві продукт бродіння соєвих бобів. А от васабі. Васабі то чисто японська приправа. Вживання у їжу цієї приправи зафіксовано з 10 ст. Васабі це рослина сімейства "капуста", близький родич нашого хріну. Але росте холера лише на берегах холодних гірських річок, майже у воді. Саме цей дикий васабі є найбільш смачним та корисним. А користі у васабі дуже багато. Точно доведено що васабі на 100% захищає зуби від карієсу (с). Та ще має безліч корисних властивостей. Ще з середньовіччя васабі почали вирощувати на городах, правда ті городи більше схожі на ставки (див перший малюнок). Одразу визначили що васабі на городі виходить значно гірше ніж дикий з берега річки.
В принципі васабі це просто натертий корінь цього хріну. Зазвичай кухар натирає рівно стільки васабі скільки треба на одну порцію а решту ховає до наступного разу. Приправа має цікавий своєрідний зеленуватий колір.

А тепер саме головне, саме цікаве і саме трагічне - все що подається до страв у ресторанах та суши-барах, продається у супермаркетах це НЕ ВАСАБІ. Це лише імітація. Навіть у Японії у більшості ресторанів та магазинів продають ІМІТАЦІЮ васабі. Це натертий хрін (дайкон) у який додають барвник (зелений) що б колір був автентичний та ароматизатори, що б наблизити смак до оригіналу. Я шукав у різних магазинах, на кулінарних форумах. Все марно. Васабі нема.
Але я не втрачаю надію. Як знайду та скуштую, обов'язково про це напишу. І розкажу у ому різниця між васабі та імітацією васабі...

2 коментарі:

  1. С новосельем вас, батенька ))) Как-никак свой домен...

    ВідповістиВидалити
  2. 1. поздравления с "новосельем" помещать на один пост ниже
    2. да и не новоселье это. так улицу переименовали. а хостинг тот же)))

    ВідповістиВидалити