9 лютого 2010 р.

Портвейн Білий Коктебель 1991

Біле міцне вино тривалої витримки

Сорт: Ркацителі, Кокур, Аліготе, Рислінг
Ціна: 35 грн (3 євро) у фірмовому магазині
Оцінка: 18/20
Алк: 17,5%
Цукор: 9,5%

Почнемо з початку. З ціни. У фірмовому магазині вино врожаю 1991 року коштувало ТРИДЦЯТЬ П’ЯТЬ ГРИВЕНЬ!!! 
Доречі, що цікаво це перший портвейн за більше ніж рік як існує цей блог. Я теж належу до покоління що постраждало від портвейну. Декілька не самих кращих епізодів моєї юнності пов'язано з брендом "Протвейн Таврида" та подібним. Але я переборов себе. І головний секрет не треба випивати цілу пляшку портвейну на особу за вечір заїдаючи її плавленими сирками. 
Я прибережу детальниу історію та технологію справжнього портвейну для спеціального посту присвяченого цьому напою з Португалії. Бо я дотримуючись святості ідеї "оригінальність походження" справжнім портвейном ясна річ вважаю лише продукцію з Порто. А категорію вин з Криму будемо називати "Кримський Портвейн".
А технологія виробництва у портвейна така. Виноматеріал ферментуються, але не до кінця. Коли бактерії переробили десь половину наявного цукру у вино додають коньячний спирт. Десь приблизно 20% об'єму. Це одразу зупиняє процес бродіння та консервує вино. Завдяки високому вмісту спиртів вино не псується. Далі вино вже у стабільній формі витримується певний час у дубових діжках. Специфікою портвейнів є багатий та гармонійний фруктовий смкак, помітна спиртуозність та помірна цукристість. 
Як пити портвейн? Накраще на мою думку як діжестів. Тобто після смачного обіду перейти на свіже повітря та без спіху випити 1-2 келишка цього напою. Також добре піде портвейн як додаток до десерту. Чи просто портвейн як основна страва, для того щоб посидіти з другом. Під гарний тютюн та легку закуску: горіхи, сухофрукти, сир.
Ну а тепер пару слів про цей чудовий подарунок гостинної кімерії.
Колір просто шикарний. Довго із задоволенням милувався бурштиновими відтінками у бокалі. Аромат у вина багатий та складний. Можна навіть не пити а тільки нюхати. Нотки шоколаду, лавру, какао, троянди. Смак глибокий. Післясмак довгий. Відчувається гіркий мед, ківіти, ліщина. Вино просто чудове! Рекомендую придбати до зимового бару. 50-100 грамів на вечір і пляшки вам вистачить на цілий тиждень мерзенних зимових вечорів.
Смачного.
Більше про вина з Коктебелю за відповідним тегом.
Далі буде!



Немає коментарів:

Дописати коментар