8 лютого 2010 р.

Коктебель. Вина

Виноробство у коктебельський долині започаткувалося досить пізно. Лише після того як цей район придбав відомий та заможній офтальмолог Едуард Юнге, а його син, Александр Юнге - спеціально вивчав виноробство у Європі. І саме сім'я Юнге стала засновником культурно-елітарного дачного селища Коктебель, продаючи шматочки землі під дачі виключно "своїм". 
Після революції у Коктебелі було створено радгосп. Але справжній розвиток цього регіону почався після ДСВ, як відомо за Сталіна, після війни, виноробство отримало потужний поштовх. Отже створений радгосп-завод Коктебель почав розвиватися, насаджувалися виноградники що охопили Коктебельську та Щебетівську долини і зараз досягають 2200 га. Вирощують у Коктебелі більше 30 сортів винограду. Славиться завод своїю мадейровою площадкою, кажуть найбільшою у Європі - площа 16 га. Цю площадку навіть добре видно на супутникових мапах Гугля.

Просмотреть blog.wine.co.ua на карте большего размера
У 50-х на заводі почали виробляти власні коньячні спирти. Господарство вирощує коньячні сорти винограду - Шабаш, Галан, Ркацителі. Має потужності для довголітної витримки коньяків. Я не дуже знаюсь на коньяках та не дуже полюбляю цей напій (у порівнянні з віскі чи ромом наприклад) але знаю що коктебельські коньяки, чи правильніше казати бренді, в принципі пити можна)))
Знавці відзначають що найбільш вдалими винами заводу є Мадейри, а також Білі та Червоні портвейни. Я в основному споживаю сухі вина, тому не міг як слід оцінити головне богатство Коктебелю - міцні та десертні вина. Єдинне вино цього заводу що потрапило до мого блогу це Аліготе 2006 року отримало вкрай низьку оцінку.
Але цей недолік власної освіти я легко виправив за дікілька чудових днів у зимовому Криму.
Далі буде.

Початок посту читайте тут: Коктебель. Інтермедія



Немає коментарів:

Дописати коментар