1 лютого 2010 р.

Grand Solage Boulard Calvados Pays d'Auge



Кальвадос. Яблочний бренді витриманий. Визначений за походженням Pays d'Auge.

Виробник: Calvados Boulard, Пеі д'Ож, Нормандія, Франція
Ціна: 30 євро (дюті-фрі)
Оцінка: 17

Щиро вибачаюсь що вже більше місяця нічого не писав. Хто має блоги той знає ту проблему, варто перестати най з поважної причини, потім примусити себе поновити блог дуже важко. Отже відгули зимові свята. Для мене вони були наповнені цікавими дегустаціями, новими винами та враженнями. Все це скоро з'явится у блозі. А тепер просто починаю розбирати свої нотатки, фотографії та враження. 

Це перший кальвадос у моєму блозі. І на то є причина, бо для мене кальвадос вже став... традиційним новорчним напоєм. Раз на рік, дорогою до Криму хтось у дютіке бере пляшку цього нектару. І її якраз вистачає на різдвянні канікули. Шикарний та майже ідеальний для зимого відпочинку напій. 

Давайте спочатку з'ясуємо що таке кальвадос? Це за правильною класифікацією - фруктовий бренді, себто продукт дистиляції фруктової браги. В нашому випадку сировиною для нопою стає яблучний сідр (рідше грушевий) - традиційний північнофранцузський слабкоалкогольний напій. Як я вже давно казав, якщо в руки хомосапієнс потрапляє алклголевмістка зброжена рідина, то людина обов'язково спробує цю рідину перегнати. Що власне і зробили французи з сідром ще 500 років назад. Додаємо витримку у дубових діжках і отримуємо шикарний напій, на мій смак коньяки навіть поруч з кальвадосом не стоять, але то моя суб'єктивна думка.

Я міг би довго та красиво переоповідати різні інтернет-публікації щоб зробити пост на дві сторінки, бо про кальвадос можна росповідати дуже довго. Але я краще відішлю вас до дуже цікавої та пізнавальної статті що була надрукована у серпневому числі Вокруг Света. Назва красномовна - "Золото Нормандії". Рекомендую.

А я тим часом зверну вашу увагу на те що як і все у Франції, кальвадоси бувають різні. Бо кальвадос як багато чого у Франції є продуктом регульованим за стандартами походження (про класифікацію за походженням французських вин читайте тут). Існує три регіони де власне тільки і виробляють кальвадоси (дивимося мапу з вікі):
Отже те що просто зелене то великий регіон Calvados AOC. Великий обсяг виробництва, не дуже щільні стандарти. Світлий колір то Damfrontails Calvados AOC. Створений лише у 1997 році. Головна особливість - використання купажу грушових та яблучних спиртів, бо цей район дуже приязний до груш. І нарешті серце кальвадосу - Pays d'Auge Calvados AOC - наш герой. Дуже суворі регламенти та контроль за сировиною, порівняно невеликий обсяг виробництва, а головне, а головне метод дистиляції.

Тільки у стандарті Pays d'Auge вимагається дистиляція виключно методом подвійної перегонки. Решта кальвадосів робиться методом бесперервної дистиляції. Отже формально класичним та аутентичним кальвадосом є лише продукт з Pays d'Auge. Для перегонки використовують класичні перегінні куби, такогож типу що і при виробництві коньяку. На фото дивіться як виглядає дистилювальний цех Calvados Boulard, правда вражає? Аж ніяк не схоже на сучасне виробництво. Само підприємство існує з 1825 року, залишається сімейною компанією та продукуєдекілько видів кальвадосу в залежності від втримки.

Ну і тепер про сам напій. Він належить до молодшої лінійки компанї. Має 3-5 років витримки. Я не так багато кальвадосів перепробував щоб стати знавцем смаку. Смачно, приємно, тепло. Напій м'який. Серед ароматів домінують фркути (а чтому б їм не домінувати?), ароматні спеції на кшталт ванілі та мускату та дуб.

Ну і на завершення, як пити кальвадос? А просто пити. Напій кімнатної температури наливаємо до коньячного бокалу, чи іншої посуди та п'ємо. Ідеально підійде як аперетив чи діжестів, чи дринк у перерві між стравами. А як на мене найкраще він піде під дружню бесіду на відкритому повітрі під гарний тютюн та свіжий вітерець.

Смачного!



2 коментарі:

  1. Дуже цікавий пост. Закортіло попробувати той кальвадос :)

    ВідповістиВидалити
  2. дякую
    принамі попробувати варто
    для того і писалося))) і поки писав сам розібрався що людям якщо вже пропонувати то самий-самий-самий справжній кальвадос з того дистилятора у стилі стімпанк

    ВідповістиВидалити