16 березня 2009 р.

Три веселих шотландця

Ось ми у супермаркеті і нам треба купити якийсь скотч що посидіти з друзями, чи просто поставити до бару, що б забулькать скляночку після вечері. Одразу визначимось - ціна на шотландський віскі як і на інші алкогольні напої не має верхньої межі. Верхню межу визначає ваша фантазія та ваш гаманець. Розглянемо недорогі бюджетні віскі, серед яких так само можна знайти справжні перлини. Ясна річ це будуть купажні віскі, бо одразу домовимось що "сінгл мелт" залишимо по-за дослідженням та поза бюджетом. Так от, чутки про віскі як дорогий напій сильно перебільшені. В цьому пості я хочу запропонувати принаймні три варіанти цілком пристойних скотчей які можна купити у більшості магазинів за досить скромні гроші.
Оповідь про "що слід куплять" почнемо з теми "що куплять не слід ні в якому випадку" - однозначний лідер рейтингу "не куплять" це Johnnie Walker Red Labe. Дуже поганенький бленд який тримає популярність тільки за рахунок агресивного маркетингу. Отож візьмемо ціну Johnnie Walker Red Labe як верхню межу і побачимо, що поруч з ним на поличці стоять цілком пристойні, дуже якісні, смачні, і навіть дешевші напої.

White Horse
Роздрібна ціна 12-14 євро. Створюється з суміші 40 сортів солодового та зернового віскі. Солодове віскі складає 30% суміші, серед них відоме віскі Lagavulin. Що дивно власником бренду є те саме Diageo, що волоіє брендом Johnnie Walker. Але результат вийшов набагато кращий ніж у випадку з Ред Лейблом.
Роздрібна ціна 18-20 євро. Особливість цього напою у високому вмісті солодових віскі - до 45% суміші. Основу суміші складають відомі сорти віскі Glendronach та Ardmore, а всього до складу напою входить 40 сортів односолодових віскі. Сорт є одним з найпопулярніших скотчей у Британії де реалізується 40% продукції заводу. Я пив Тічерс пару місяців тому, і досі пам'ятаю глибокий та своєрідний смак. Гідний того щоб стояти у вашому барі.
Роздрібна ціна 20-22 євро. Скажу чесно спочатку я цей віскі ігнорував. Якась дуже вже попсова у нього етикетка. Але я був не правий. Виявляється ця "Видатна Куріпка" дуже непоганий віскі з історією. Тестування показало - легкий та приємний на смак. Мені відчувся присмак сухофруктів. Я не знайшов інформацію про вміст зернових та солодових віскі у купажу, але відомо що до складу купажу входять відомі сорти односолодового віскі :The Glenrothes, Highland Park Single Malt та The Macallan .


На мій смак найкращим серед запропонованих сортів є Teacher's. Famous Grouse дуже приємний на смак та стане чудовим "віскі перед сном". Перевагою White Horse безумовно є ціна. У фасуванні 0,350 це є чудовий "віскі для подорожі".

АХТУНГ!!! Любі друзі, будь ласка, не треба змішувати віскі з кока-колою чи додавати туди льоду. Пити його слід або чистим, або з додаванням води (простої чи газованої).

2 коментарі:

  1. не можу погодитись про White Horse - як на мене, гидота, яку навіть у коктейлі неприємно вживати.

    Я б до цього списку краще додала Cutty Sark, дійсно непоганий скотч за бюджетною ціною. Або Jameson який хоч і не скотч, але смакує схоже і та ж ціна.

    ВідповістиВидалити
  2. мені дуже подобається Біла Конячка. і це один з найбільш недооцінених віскі, бо має у складі 30% солодового віскі, а це багато, доречі скільки солодового віскі у Каті Сарк ніде не зазаначено. так, смак у Вайтхорсу, характерний, потужний, але ж ми скотч віски пьємо чи компот? :)
    про Джеймсон я поки своє враження не склав бо замало ірландських віскі куштував що б скласти об'єктивне враження про інші продукти. на смак непогано, але як на мене у Джеймесоні забагато маркетингу та замало віскі...

    ВідповістиВидалити