15 квітня 2009 р.

VDT VDP AOC

Рішив сісти та врешті решт розібратись з категоріями вин. Що означають оці дві, три чи навіть чотири літери. Ясна річ у цьому ділі першість мали французи, саме вони започаткували першу класифікацію. Одразу зауважу що наявність класу не є гарантією що вино вам сподобається, і навіть не тільки вам. Класифікація то набір вимог які має виконати виробник щоб її отримати. Включає в себе цілий комплекс як то сорт чи сорта, регіон виростання, чи навіть врожайність.

Почнемо з Франції

Vin de Table (VDT) себто столове вино. Найнижча категорія. Все що вам гарантоване це те що у пляшці продукт отриманий з винограду та перебродивший. Максимум на що ми розраховуємо то відповідність нормам ЄС що до натурального вина. Якщо ми прочитаємо на етикетці Vin de table de France то це є гарантією що вино продуковане у франції з французького виноматеріалу. Я такі вина майже не купляю. Бо вино це не тільки "зброжений виноградний сік" то ще історія, культура, явище. На боці VDT одна перевага - ціна. Але на наш ринку такі дешеві вина завозити не дуже вигідно тому замість ціни 1 - 2 євро ми отримуємо 3 - 4 що наближує це вино до бюджетних вин кращих категорій.

Vins de Pays (VDP) місцеве вино. Демократична категорія запроваджена у 1973 році. Поєднання недорогої ціни з певними гарантіями якості. Перш за все, ключове слово "місцеве", тобто нам гарантують що у пляшці вино вироблене у певній виноробчій провінції. Зараз налічуються 6 великих регіонів (як наприклад вже неодноразово тестовані мною Vin de Pays d'Oc з Лангедоку, близько 50 департаментів та багато "місцевостей" що мають право визначати своє вино як VDP. Так само гарантується що "місцеве" вино вироблено з рекомендованих для цій місцевості сортів винограду. Крім того всі вина щоб отримати цей статус проходять спеціальну дегустаторську комісію. І як на мене головне, стандарт VDP регулює врожайність! І це є дуже важливим фактором. Справа в тому що чим менше винограду визріє на одному кущі тим вища якість вина! Винороби спеціально відрізують зав'язь щоб обмежити кількість винограду, щоб усі поживні речовини насичували меншу кількість ягід. Отже для VDP максимальною врожайність вказана 85-90 гекалітрів з гектару.

Appellation d’Origine Controlee (АОС) - контрольовані за назвою та походженням. Найвища категорія французьких вин. Але знов зауважу - ніяких гарантій! Щороку винні ділки розливають мільйони пляшок молодого Бордо з вказанням категорії АОС. Дуже дуже примітивне та посереднє вино. Але то емоції споживача. Назагал АОС дуже шановна та поважна категорія. І головний ключик у вірному розумінні того що французи називають походження. Для французів сорт винограду з якого вироблено вино стоїть на другому місці, на першому місці - місце де виріс виноград, саме місцевості, конкретному регіону чи навіть конкретному винограднику прив'язує вино категорії АОС. Цей стандарт включає кількадесят апелласьонів, апелласьон це чітко окреслена територія з унікальним набором характеристик - вологість, опади, ґрунт, вітер, сонце, та з чітко визначеними сортами рекомендованими для конкретного апелласьону. Ну і врожайність, 45-50 гекалітів з гектару. Єдинна річ що мене заплутує з тими апелласьонами це явна невідповідність габаритів, наприклад Долина Рони - 40000 гектарів виноградників, Бордо - 51000, а якісь апелласьони у Бургундії можуть включати аж 5 чи 10 гектарів. Тому цілком зрозуміло чому полиці тріскаються від дешевих вин Бордо чи Рони.
Осьо перелік апелласьонів з вікі

В наступних публікаціях спробую розібратись з іспанськими та італійськими класифікаторами.

Немає коментарів:

Дописати коментар