19 травня 2009 р.

VDM VDLT DO DOC

Продовжуємо тему з стандартами вина. Минулого разу я розбирався з французькими класифікаторами. Тепер прийшов час іспанських. Взагалі Іспанія для мене чи не найулюбленіша країна виробник. Принаймні на сьогоднішній день. Достатньо подивитися скільки іспанських червоних та білих вин вже описані у моєму рейтингу. Дивись перелік вин за тегом Іспанія.Я порахував що за частотністю згадувань у моєму блозі іспанських вина поступаються лише французьким.
Дуже полюбляю вина з флагмана іспанського виноробства - регіону Ріоха, непогані вина з Валенсії. Що вже казати про Херес! Але перейдемо до теми посту.

Як всі інші національні системи класифікації вин іспанська робилася під значним впливом французьких стандартів. Можливо тільки німецька та похідна від неї австрійська система мають свою оригінальність. При написанні цього посту я скористався дуже інформативним та корисним англомовним сайтом Іспанські Вина. На сайті більш ніж достатньо інформації для знайомства з чарівним світом іспанського вина.

Категорії
Іспанські столові вина
VdM Vino de Mesa - "Столове вино". Саме просте вино. Як і у випадку з французьким аналогом все що вам гарантоване це те, що у пляшці дійсно вино. Іспанське вино. І не більше. Принаймні в наших магазинах. Правда деякі виробники навмисно декласифікують свої вина щоб розв'язати собі руки у створенні нових вин. Бо високі стандарти занадто зарегульовані, вони не дають можливість виробнику експериментувати з сортами та купажами. Але сумніваюсь що такі вина ви зустрінете у Ашані чи Сільпо.
VC Vino Comarcal - "Місцеве вино". Ніколи не бачив вино такої класифікації. За стандартом то місцеве вино не високої якості.
VdlT Vino de la Tierra - "Якісне місцеве вино". Регіональне вино яке не досягає за якістю до категорії DO але має визначений регіональний характер.

Іспанські вина високої якості
DO Pago - "Вино визначене за походженням з певного господарства". Ще не зустрічав вино такої категорії, і це не дивно. Це спеціальна категорія не для регіонів а для виноробних господарств що мають високу репутацію. На 2007 рік тільки п'ять господарств отримали відповідний класифікатор для вина.
DO Denominación de Origen - "Вино визначене за походженням". То вже категорія якісних іспанських вин. Аналогічна до французької  AOC. До цієї категорії включені вина що походять з відомих виноробних регіонів. Ця категорія - гарантія сортової відповідності та якості вина.
DOCa Denominación de Origen Calificada - "Вино визначене за якістью та походженням". Найвища категорія вин з Іспанії. Запроваджена у 1991 році. Наразі до цієї категорії відносяться лише вина з регіону Ріоха та з Каталонського суб-регіону Пріорат.

Тепер розберемося з витримкою.
Тут у іспанців також повний, майже німецький порядок.
Cosecha - вино певного року врожаю. Наприклад Cosecha 2007 чи Cosecha 2006. Витримка не визначена.
Crianza - цікава для споживача категорія, зазвичай не дуже дороге але якісне вино витримане мінімум 24 місяці з яких мінімум 6 у дубових діжках.
Reserva - витримане вино. Витримка мінімум 36 місяці з яких мінімум 12 у дубових діжках.
Gran reserva - якісне вино тривалої витримки. Витримка мінімум 60 місяці з яких мінімум 24 у дубових діжках.

Я гадаю що цієї інформації буде достатньо для кваліфікованого вибору вина в магазині. Іспанські вина будуть справжньою прикасою вашого столу, якщо це вино правильно вибране. І не обов'язково платити багато грошей! Так наприклад мені трапились дуже пристойні червоні сухі вина з Ріохи за цілком розумні гроші. А оце бюджетне Темпранільо Резерва з Валенсії  взагалі потішила своєю якістью та невисокою ціною. І я запрошую вас приєднатися до мене в дослідженні чарівного світу хересів. Ці вина категорії DO Jerez в моєму блозі мають окремий тег - Херес. Скоро буде опис ще одного чудового хересу, цього разу напів-сухого.

Всі нормальні іспанські вина мають біля контр-етикетки спеціальну марку, марки номерні, тобто кожна пляшка має оригінальний номер, на марці зазначений регіон походження, тип вина, рік врожаю, сорти, витримка. Цілком достатньо інформації для кваліфікованого вибору вина.


Ну і два слова про іспанські сорти винограду. Взагалі в Іспанії вирощують всі основні міжнародні сорти. Але я хотів би звернути вашу увагу на два сорти червоного сухого вина - Темпранільо та Гарнача. На мою думку вони чудово характеризують іспанське виноробство та мають сподобатись вам.

Немає коментарів:

Дописати коментар