28 серпня 2009 р.

Cava Codorniu Reserva Raventos Brut

Біле ігристе вино
Виробник: Codorniu, Іспанія
Сорт: Купаж шардоне та місцевих ігристих сортів
Ціна: 12 євро 
Оцінка: 8/10
Ще один презент з Іспанії. Ось випала нагода познайомитись з іспанськими ігристими винами. Називаються вони... Кава. Але назва Кава закріпилася за ними недавно.Раніше це вино називалося Каталонське Шампанське, що зрозуміло не подобалося французам і згідно законів ЄС назву довелося змінити. 
Виробництво Кави регулюється законами Іспанії. Виноматеріял для Кави вирощують у шести районах Каталонії. Також обмежений перелік сортів що можуть використовуватись для виробництва Кави.
Історія Кави тісно пов'язано з історією винарні Codorniu. Це давня каталонська родина що займається виробництвом вина аж з 16 ст (!!!). У 17 ст вони поріднились з родиною Raventos. І саме пан Хосе Равентос у 1872 році започаткував у Іспанії виробництво ігристих вин за "шампанською" технологією.
Тепер Кава добре знаний та шанований у світі напій. І на мою думку може бути гідною альтернативою дорогущим Шампанським винам. 
Взагалі я рідко вживаю ігристі вина, тому я остерігся порівнювати Каву з вітчизняними брютами виробництва Нового Світу чи Артемівського заводу. Але запланую на Різдвяні канікули дегустацію цих продуктів.
Вино сподобалось. Свіжий аромат шардоне. Смак гарний, повний. Польові квіти, полин. Післясмак приємний. Правда бульбашки виявились завеликі. Мені більше подобаються тоненькі стрічки бульбашок шампанського. Але враховуючи ціну/якість ставлю Каві високу оцінку. Додам, сп'яніння після вживання вина наступило несподівано і швидко. Але так само швидко минулося. Жодних проявів у вигляді важкості голови. Шановні, як що ви думаєте шо у вас голова болить від шампанського то ви помиляєтесь. Голова болить від газованого вина. Від справжнього ігристого вина, вжитого у кількості 2-3 бокали голова боліти не буде!
Вживалася Кава під кавун та торт. Це звичайно не каспійський кавьяр, але і Кава не Вдова Кліко )))
Смачного!

1 коментар: