3 листопада 2009 р.

Lopez Cristobal Tinto Roble 2005 Ribera del Duero DO

Червоне сухе вино, визначене за походженням

Виробник: Lopez Cristobal, Рібера дель Дуеро, Іспанія
Сорт: Темпранільо 90%, Мерло 5%, Каберне Совіньон 5%
Ціна: 10 євро (інтернет магазини Європи)
Оцінка: 9/10


Сьогодні я зчинив злочин. Випив абсолютно історичну пляшку, яких не так багато в моїй колекції. І причому її історичність я встанови лише почавши писати цей пост. Справа у тому що на пляшці зазначено Ribera del Duero DO, а з 2008 цей регіон вже на DO, а DOC... Найвищий за іспанською класифікацією стандарт.
Двоє моїх іспанських друзів один з Гранади інший з Країни Басків рекомендували мені саме це вино - як найкраще вино Іспанії. А казали вони майже однозначно - Ріоха це непогано, але Рібера то найкраще! Власне від одного з цих друзів (того що з Гранади) я цю пляшку і отримав.
Регіон Рібера дель Дуеро - один з трьох іспанських виноробних регіонів (ще Ріоха та Пріорат) які отримали найвищий національний стандарт виноробства. Продукує різноманітні білі вина переважно для місцевого споживання, але справжньою візитівкою є червоні з Темпранільо, яке тут називають Тінто Фіно, роблять чисте Темпранільо, або з невеликим додаванням Гарначі, Мерло чи Каберне.
Сама винарня - як на диво молоде та сучасне сімейне підприємство.  Достатньо зайти на сайт та подивитися фотки. Не відмовився б від екскурсії туди. Виробляють вони виключно червоні вина в основному з Темпранільо. Градуюються вони за походженням та витримкою. Мені попалася пляшка - Roble - саме просте з їх вин, робиться з винограду з виноградників не менше 15 річного віку як і Crianza чи Rezerva. Робле - 3-6 місяці, Кріанза 6-12, Резерва - мінімум 12. Відрізняються лише витримкою. А далі ідуть вина з 30-ти чи навіть з 80-ти річних виноградників. Гадаю ціни там відповідні.
Враження? Чудове святкове... ні не святкове, скоріше інтимне вино, на двох або на одного, таке вино можна пити довго без ніяких смакових акомпанементів. Насичений пурпурний колір. Інтенсивний аромат перестиглих чорних слив, сандалу(?), хамону(?!). Смак повний, інтенсивний. Деревина, спеції. Помітна кислотність. Післясмак довгий і приємний. Ні все ж це вино не для вечері. Це вино для самотнього вечора з цікавою книжкою та гарним тютюном.

Немає коментарів:

Дописати коментар