23 березня 2010 р.

Cotes du Rhone Prestige Cellier des Dauphins 2007

Вино червоне, визначене за походженням, Cotes du Rhone AOC

Виробник: Cellier des Dauphins, Кот-дю-Рон, Франція
Сорти: Гренаш 85%, Сіра 15%
Ціна: 7 євро
Оцінка: 14/20

Я тепер точно знаю як називається моє улюблене французське вино, принамні зараз, взимку. Це Кот-дю-Рон, чи Берег Рони. Гренаш, чи Гарнача цей сорт виограду спеціально створений що б зігрівати зимові вечори.
Кот-дю-Рон відносно не великий апелласьон на південному сході Франції. І як всі подібні апелласьони сам по собі складний. У нього входить "генеральний" Cotes du Rhone AOC, потім елітний Cotes du Rhone-Villages, і нарешті іменні Віладжі. Ну з нашим бюджетом ми поки далі простого АОС не проліземо. Згідно стандарту до червоного вина цього регіону обов'язково входять Гренаш та Сіра, та не обов'язково деякі інші місцеві сорти. 
А от виробник цієї конкретної пляшки, компанія "з не однозначною репутацією". Cellier des Dauphins об'єднує 11 кооперативів та виробляє 25% всього вина Кот-дю-Рон. А це мільйони пляшок! Серед упіхів стало "завоювання" Британії, де компанія реалізує 2.000.000 пляшок на рік. А також впровадження прогресивних методів виробництва. Компанія купує у кооперативів тільки свіжий виноград, а виноматеріал виробляє самотужки, вона ж постачає фермерів самими сучасними садженцями. Такий собі "великий брат долини Рони". Закидають компанії те, що вона підриває ринок старим елітним винарням категорії Вілаж. Хотілось би, щоб дешеве народне вино співіснувало з підтримкою та збереженням старовинних Віладжів.
Ну а тепер само вино:
Прозорий матово-рубіновий колір, з вишневим тоном. Цілком сортовий та відповідний. Аромат троянд, деревини, полуниці. Легкий, простий. Смак доволі насичений. Лісові та садові ягоди. Відчутні таніни. Нічого особливого, але все відповідає стандарту. Кислотність відчутна але помірна. Післясмак - вшнева кісточка. Непогано. 





Немає коментарів:

Дописати коментар