Досить часто коли береш у руки пляшку з вином читаєш на звороті: "містить сульфіти", "містить консервант - діоксид сірки" чи "Е220". Скажу відверто - це трохи лякає споживача. В натуральному, живому продукті якийсь жахливий Е.
Як каже вікі - діоксид сірки це SO2 (інші назви: сульфітний ангідрид, сірчистий газ) - безбарвний газ, з різким задушливим запахом. Сульфітний газ утворюється при спалюванні сірки в повітрі або в кисні: S + O2 = SO2. Діоксид сірки має здатність убивати різні мікроби, тому ним обкурюють складські приміщення, підвали, винні бочки тощо, а також овочі і фрукти, щоб запобігти їх загниванню.
Як каже вікі - діоксид сірки це SO2 (інші назви: сульфітний ангідрид, сірчистий газ) - безбарвний газ, з різким задушливим запахом. Сульфітний газ утворюється при спалюванні сірки в повітрі або в кисні: S + O2 = SO2. Діоксид сірки має здатність убивати різні мікроби, тому ним обкурюють складські приміщення, підвали, винні бочки тощо, а також овочі і фрукти, щоб запобігти їх загниванню.
Виявляється що це один з найдавніших консервантів і існує стільки ж часу скільки існує виноробство. Завдання сірки - обробити всі поверхні з якими контактує вино - прес, діжки то що. Перед заливанням вина у діжку у ній обов'язково спалюється сірковий фітіль, сірчатий дим знищує шкідливі бактерії що живуть на стінках діжки і можуть зіпсувати вино. Отож наявність оксиду сірки у вині є нормою. Майже нормою.
Є інша сторона медалі - деякі виробники, особливо Нового Світу, навмисно насичують вино сірчатими газами, пропускаючи вино через сульфітні фільтри. Причому з'ясувати чи потрапив сульфіт у вино "природнім" шляхом через контакт з діжкою, чи вино навмисно наситили сірчаним газом - неможливо. Є стандарт який регулює вміст сульфітів у вині. Якщо стандарт не перевищений - то всьо ОК. Єдине що можна гарантувати, якщо ви маєте справу з вином вирощеним десь у Чилі чи Румунії а бутильованим в Дніпропетровську чи Києві - це на 100% продукт перенасичений консервантом. Тож будьте пильними.
Єдиний виняток з правила то так званні "біодинамічні" вина. Вони набувають популярності, все більше виробників захоплюються цим продуктом. Але тут справа не тільки в сульфітах вживання яких для виготовлення біодинамічних вин або виключено або мінімізоване, а ще цілий комплекс як то невживання штучних добрив та отрутохімікатів. Але такі вина досить дорогі та рідкі на полицях магазинів.
якщо на кортретикетці зазначено що вино містить SO2 то чи значить це що вино таки вино а не сурогатне пійло?
ВідповістиВидалити*контретикетці
ВідповістиВидалитиякщо на пляшці не вказано що вона містить діоксід сірки то ви:
ВідповістиВидалитиабо стали счасливим власником пляшки біодинамічного вина (десь 50 євриків за пляшку)
або виробник просто не вказав на етикетці про наявність консерванту
а у "сурогатному пойлі" тої сірки буде просто до холери, бо інакше воно зберігатися не буде, а сірка досить дешевий та універсальний консервант
Взяв пляшку вина ШАРДОНЕ а там діоксид сірки,сорбіт калію,та металинна кислота.Це добре?
ВідповістиВидалититакож є італьянська технологія холодного розливу
ВідповістиВидалитияку використовуе навіть грузінськи виробники
в яких можно купувати пляшку від 40 грн.
наприклад ТМ Вардиани та Картули Вази