14 травня 2009 р.

Діоксид сірки SO2 або E220

Досить часто коли береш у руки пляшку з вином читаєш на звороті: "містить сульфіти", "містить консервант - діоксид сірки" чи "Е220". Скажу відверто - це трохи лякає споживача. В натуральному, живому продукті якийсь жахливий Е.

Як каже вікі - діоксид сірки це SO2 (інші назви: сульфітний ангідрид, сірчистий газ) - безбарвний газ, з різким задушливим запахом. Сульфітний газ утворюється при спалюванні сірки в повітрі або в кисні: S + O2 = SO2. Діоксид сірки має здатність убивати різні мікроби, тому ним обкурюють складські приміщення, підвали, винні бочки тощо, а також овочі і фрукти, щоб запобігти їх загниванню.
Виявляється що це один з найдавніших консервантів і існує стільки ж часу скільки існує виноробство. Завдання сірки - обробити всі поверхні з якими контактує вино - прес, діжки то що. Перед заливанням вина у діжку у ній обов'язково спалюється сірковий фітіль, сірчатий дим знищує шкідливі бактерії що живуть на стінках діжки і можуть зіпсувати вино. Отож наявність оксиду сірки у вині є нормою. Майже нормою. 
Є інша сторона медалі - деякі виробники, особливо Нового Світу, навмисно насичують вино сірчатими газами, пропускаючи вино через сульфітні фільтри. Причому з'ясувати чи потрапив сульфіт у вино "природнім" шляхом через контакт з діжкою, чи вино навмисно наситили сірчаним газом - неможливо. Є стандарт який регулює вміст сульфітів у вині. Якщо стандарт не перевищений - то всьо ОК. Єдине що можна гарантувати, якщо ви маєте справу з вином вирощеним десь у Чилі чи Румунії а бутильованим в Дніпропетровську чи Києві - це на 100% продукт перенасичений консервантом. Тож будьте пильними.
Єдиний виняток з правила то так званні "біодинамічні" вина. Вони набувають популярності, все більше виробників захоплюються цим продуктом. Але тут справа не тільки в сульфітах вживання яких для виготовлення біодинамічних вин або виключено або мінімізоване, а ще цілий комплекс як то невживання штучних добрив та отрутохімікатів. Але такі вина досить дорогі та рідкі на полицях магазинів.

5 коментарів:

  1. якщо на кортретикетці зазначено що вино містить SO2 то чи значить це що вино таки вино а не сурогатне пійло?

    ВідповістиВидалити
  2. якщо на пляшці не вказано що вона містить діоксід сірки то ви:
    або стали счасливим власником пляшки біодинамічного вина (десь 50 євриків за пляшку)
    або виробник просто не вказав на етикетці про наявність консерванту
    а у "сурогатному пойлі" тої сірки буде просто до холери, бо інакше воно зберігатися не буде, а сірка досить дешевий та універсальний консервант

    ВідповістиВидалити
  3. Взяв пляшку вина ШАРДОНЕ а там діоксид сірки,сорбіт калію,та металинна кислота.Це добре?

    ВідповістиВидалити
  4. також є італьянська технологія холодного розливу
    яку використовуе навіть грузінськи виробники

    в яких можно купувати пляшку від 40 грн.
    наприклад ТМ Вардиани та Картули Вази

    ВідповістиВидалити