12 травня 2009 р.

Creme de Cassis Vedrenne Supercassis

Лікер з чорної смородини
Виробник: Vedrenne, Бургундія, Франція
Ціна: 25 євро (0,7 літра)
Оцінка: 9 з 10

Давно збирався оцінити легендарний французький касіс, ходив придивлявся у винних магазинах, у інтернеті. Та все не наважувався. Ціна кусається. Жінка дуже хотіла скуштувати Кір чи Кір Рояль. А без Касісу цей коктель не зробиш. У супермаркетах переважно представлені голландські та німецькі лікери від великих алкогольних компаній. Але воно не те. Хотілось справжнього. І от сурпрайз. Дружині на роботі колега презентували пляшку справжнього бургундського Касісу. Спочатку враження.
У кожного свій смак. Я люблю смородину. Люблю її не з ринку, а прямо з куща, немиту. Стиглу, солодку. Спробую змалювати свої відчуття від Крем де Кассіс. Беремо повну жменю стиглої смородини і смачно закидуємо її до рота. Кисло, солодко, аромат, смак! Повірте, коли я зробив ковток цього лікера - враження були аналогічні! Ніби на дворі липень і я стою біля куща смородини і смачно запихуюсь солодкими стиглими ягодами.
Як це робиться. Для виробництва цього лікеру збирають стиглі ягоди смородини найкращих сортів. Нещодавно Creme de Cassis отримав власний стандарт AOC. Як і вина, а також масло, сир та інші важливі продукти французького експорту Касіс контролюється за походженням і є продуктом що має вироблятися лише у Бургундії та з ягід що вирощені у Бургундії. Лікер виготовляється шляхом мацерації (вимочування) натуральної ягоди у виноградному бренді чи спирті-ректифікаті. Якщо вірити етикетці цей продукт вимочувався у спирті "люкс". В той же час знайшов інформацію що деякі виробники традиційно використовують місцевий виноградний бренді. Після вимочування суміш фільтрують, додають цукор і розливають у пляшки.
Лікер почали виробляти у Франції, в околицях Діжону у 1841 році. С тих пір це є дуже шанований та популярний напій.
Як це пити. Цілком придатний до вживання у чистому вигляді, скромний вміст алкоголю це цілком дозволяє - лише 15%. Є чудовим напоєм до десертів. Але справжню славу Creme de Cassis набув як коктейльний інгредієнт. Він є основою видатного класичного коктейлю Кір, та його версії Кір Рояль. Обидва коктейлі включені до офіційного листа всесвітньої асоціації барменів . Власне у вигляді коктейлю "кір" цей напій мною і вживався. Але про це у наступному пості.

Немає коментарів:

Дописати коментар