23 листопада 2009 р.

MezzaCorona Teroldego Rotaliano DOC Reserva 2004



Витримане червоне сухе вино визначене та контрольоване за походженням з регіону Терольдего Ротальяно


Виробник: MezzaCorona, Трентіно, Італія
Сорт: Терольдего
Ціна: 12 євро


MezzaCorona - виноробне підприємство що виробляє вина лише в одному регіоні - Трентіно - то сама Північ Італії, на кордоні з Австрією. Цілком Альпійська область. Теплі вітри з адріатики, чисте альпійське повітря, багато сонця і бла-бла-бла. Виробляють вони велику лінійку місцевих вин у категорії IGT, до речі не дуже дорогих, треба буде скуштувати, а головне декілька досить цікавих вин - Teroldego Rotaliano DOC Pinot Grigio Trentino DOC. Обидва у категорії Резерва - себто мінімум 1 рік витримки у діжках і стільки ж у пляшках.

Трентіно цікавий виноробний регіон. Оскільки дуже довгий час цей район входи до складу Австрії і виноробство у регіоні історично орієнтоване на австрійського споживача. Сам регіон Трентіно-Альто включає декілька DOC та IGT поний перелік та опис субрегіонів можна знайти на цьому сайті. Назва цього регіону походить від імені долини Ротальяно яка здавна вважалася надзвичайно вдалою для виноробства. Отже тільки вино з винограду сорту Терольдего, що виріс у цій долині може розливатися у пляшки з відповідним DOC.

Терольдего - це тубільний сорт винограду цієї провінції. Як бреше англійська вікі, сорт цей досить давній, чи не з римських часів. Назву пояснюють двома шляхами - практичним та романтичним. За романтичним Терольдего походить від фрази "тірольське золото", себто тіроль+голд, все псують практичні філологи що виводять назву від "тіреле" - себто дріт. Бо традиційно культивувався цей сорт саме на розтягнутих дротах. Додає легендарності цьому вину ще й та інформація, що саме цей сорт поставлявся до імператорського двору у Відні, ну воно і зрозуміло, з червоним вином у імперії було важкувато, на відміну від білого яке вироблялося по всій імперії.

Вино дуже сподобалось. Глибокий насичений яскравий рубіновий колір. Я аж замилувався. Аромат об'ємний, складний. Почулася ваніль, але домінує аромат чорносливу, причому не просто сухофрукту, а дорогого елітного чорносливу. Смак танінний, солодкуватий, стигла черешня, слива. Післялсмак довгий, приємний з ароматом сливових кісточок. Дуже непогано!
Нотатки на полях. Я вже кілька раз звертав увагу що не люблю Шираз чи Сіра. Не йде він мені. Але як виявляється Терольдего та Шираз - досить близькі родичі. То може справа у тому що вина з Ширазу занадто вибагливі до якості? І десь мене чекає пляшка австралійського Ширазу від якого я буду у захопленні? Буду шукати))
Смачного!
Алк: 13%



Немає коментарів:

Дописати коментар